Vastuullisuutta terveydenhoitoon

Helsingin julkista terveydenhuoltoa täytyy alkaa kehittää vastuullisuus edellä. Tämä tarkoittaa omalääkäreitä ja pienempiä terveysasemia lähempänä asukkaita.

Hyvä ratkaisuja löytyy Euroopasta. Esim. Englannissa etäisyys julkisen tahon yleislääkärin praktiikkaan on keskimäärin alle 2 kilometriä.

Perusterveydenhoitoon mallia esimerkiksi Englannista

Englannin GP-praktiikat ovat tehokas esimerkki siitä, kuinka hajautettu terveydenhuolto voi palvella asukkaita paremmin. GP-praktiikat hoitavat nimittäin jopa 90 % potilaiden terveydenhuollon tarpeista paikallisesti ilman tarvetta lähettää heitä laajempiin ja kalliimpiin erikoissairaanhoidon palveluihin. Tämä malli tarjoaa useita etuja, joita Helsingissäkin voitaisiin hyödyntää:

1.     Tuttu lääkäri. Aivan kuten Englannissa paikallisten terveysasemien henkilökunta tuntee potilaat ja heidän terveydentilansa, voidaan Helsingissä saavuttaa samat hyödyt laajentamalla omalääkärimallia. Sitä toteutetaan Helsingissä tällä hetkellä jo paljon erilaisia terveyspalveluita tarvitsevilla asukkailla. Kaikille potilaille on kuitenkin tärkeää, että lääkäri on tuttu, ja tuntee potilaan taustoineen. Näin säästetään aikaa potilastyössä ja huolehditaan paremmin, että potilaan vaivat tulevat hoidetuksi.

2. Saavutettavuus ja läheisyys: GP-praktiikat sijaitsevat asuinalueiden lähellä, mikä tekee niistä helposti saavutettavia myös niille, joilla on liikuntarajoitteita tai rajalliset mahdollisuudet matkustaa – siis vanhemmalle ikäluokalle sekä pienten lasten vanhemmille. Juuri heille, jota asia koskee, sillä muut taitavat käyttää lähinnä työterveyspalveluita. Sama malli pitää voida toteuttaa myös Helsingissä. Suuret sote-keskukset hankalien matkojen päässä hankaloittavat hoitoonpääsyä ja aiheuttavat tarpeetonta liikennöintiä muutenkin.

3.     Resurssien tehokas käyttö: Suurin osa terveysongelmista voidaan ratkaista jo perusterveydenhuollon tasolla. Tämä keventää erikoissairaanhoidon kuormitusta ja säästää sekä aikaa että kustannuksia.

4.     Ennaltaehkäisevä työ: Pienet terveysasemat voivat keskittyä yhteisölähtöiseen ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, kuten terveystarkastuksiin, rokotuksiin ja elämäntapaohjaukseen. Eikös uudessa sotessa tarkoitus ollut juuri lisätä ennaltaehkäisyä?

Englannin GP-järjestelmä osoittaa, että asukaslähtöinen, hajautettu terveydenhuolto on sekä kustannustehokasta että inhimillistä. Helsingissä pienet, paikalliset terveysasemat voisivat tarjota samanlaista saavutettavaa ja laadukasta hoitoa ilman, että asukkaat joutuvat matkustamaan suurkeskuksiin pitkien matkojen päähän. Samalaisia malleja on toki muuallakin Euroopassa, esimerkiksi Hollanissa. Katsotaan siis rohkeasti mallia rajojen takaa Helsingin perusterveydenhoidon kehittämiseksi.

Artikkelit aiheeseen liittyen