Kaupunki kaupunkilaisille
Helsinki on Suomen pääkaupunki. Se tarkoittaa kauppaa, hallintoa, kulttuuria, logistiikkaa - ja varsinkin asukkaita.
Minun ihannekaupungissani kauppoja, kahviloita, kampaamoita, vaate- ja kenkäliikkeitä on talojen kivijalassa. Myös viheralueita – puistoja ja puistikkoja – on ihan kävelymatkan päässä. Puita ja pensaita on ylipäätään istutettu kaikkialle, mihin niitä vaan yhtään mahtuu.
Minun ihannekaupungissani mahdollistetaan kaikki ihmisten liikkumismuodot.
Kaupungin elävyys syntyy kiviliikkeistä. Paikallisille asukkaille on tällaisessa kaupungissa helposti saavutettavia palveluita, mikä vähentää tarvetta liikkua pitkiä matkoja ja tekee arjen asioiden hoitamisesta kätevää. Kivijalkaliikkeet luovat myös mahdollisuuksia pienille yrityksille ja yrittäjille, mikä tukee paikallista taloutta ja monipuolistaa palvelutarjontaa. Ne voivat toimia kaupunginosan sydämenä, jossa ihmiset kohtaavat, mikä lisää yhteisöllisyyttä ja luo turvallisuuden tunnetta.
Yksikin puu lisää viihtyisyyttä ja hyvinvointia. Viheralueet, kuten puistot ja puistikot, ovat tärkeitä paitsi ympäristön monimuotoisuuden, myös asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Tutkimukset osoittavat, että luonnon läheisyys ja vehreät ympäristöt vähentävät stressiä, parantavat mielialaa ja lisäävät fyysistä aktiivisuutta. Siksi jokaisessa kaupunginosassa pitää olla kauniita ja hyvin hoidettuja viheralueita kävelyetäisyydellä. Puiden ja pensaiden istuttaminen kaikkialle, mihin niitä mahtuu, ei vain kaunista kaupunkia ja lisää viihtyvyyttä vaan myös parantaa ilmanlaatua ja auttaa torjumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Kävelijät, polkupyöräilijät, autoilijat - kaikki kuuluvat kaupunkiin. Huomioidaan ihmisten erilaiset liikkumisen tarpeet. Hyvä ja toimiva kaupunki mahdollistaa liikkumisen jalan ja polkupyörällä, mutta ei väheksy eikä hankaloita myöskään autoilijoiden elämää. Skuutilla ajamisen pelisäännöt ovat toimivassa kaupungissa selkeät – tässä on paljon opittavaa muista maista ja muista suurkaupungeista.